روزهداری از زمانهای قدیم شایع بوده و گاهی به دلایل مذهبی انجام میشود. ولی روزهداری به هدف کاهش وزن امروزه مورد توجه عموم قرار گرفته است. در اینترنت ده ها روش رژیم روزهداری میبینیم با تبلیغ مزایای زیاد از جمله خارج کردن سموم از بدن و کاهش وزن شدید در مدت کوتاه.
در حقیقت رژیم روزه داری که به معنای نخوردن و خوردن به مقدار خیلی کم است در کوتاه مدت موثر خواهد بود. ولی در مدت طولانی مضرات آن برای بدن از مزایای آن بیشتر است.
انواع رژیمهای روزهداری با هم متفاوت است ولی بخش مشترک آنها نخوردن برای مدت طولانی و خوردن آب و آّبمیوه و مواد ملین است. بعضی از انواع رژیمها اجازه خوردن غذاهای جامد را هم میدهد ولی در مقدار بسیار کم. رژیم روزهداری که 2 روز زمان ببرد برای اکثر بزرگسالان سالم بدون زیان است ولی برای سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای مزمن، سالمندان و کودکان 2 روز هم میتواند آسیب رسان باشد.
خطر واقعی برای رژیمهای روزه داری بین 3 روز تا 1 ماه است. زمانی که شما کالری دریافتی را به طور محسوس کاهش میدهید کاهش وزن خواهید داشت. ولی به دنبال آن مشکلات زیادی نیز برای سلامتی شما ایجاد میشود آن میشود به از دست دادن بافت عضلانی اشاره کرد. زمانی که شما وارد روزه داری میشوید بدن شما وارد فاز ذخیره سازی میشود و سرعت سوخت و ساز کاهش مییابد. توجه داشته باشید که کاهش وزن اولیه بعد از شروع رژیمهای بسیار محدود از دست دادن آب بدن به جای چربی است. زمانی که شما به دوران خوردن مجدد برمیگردید وزن شما به دلیل پایین آمدن متابولیسم سریعتر بالا میآید و نکته منفی اینکه وزن اضافه شده چربی خواهد بود، برای برگرداندن عضله از دست داده باید به باشگاه بروید و ورزش کنید.
از عوارض جانبی روزه داری میتوان به سرگیجه، سردرد، افت قند خون، درد عضلانی، ضعف و خستگی اشاره کرد. روزه داری طولانی مدت ممکن است منجر به کم خونی، ضعف سیستم ایمنی، مشکلات کلیه کبد و بینظمی ضربان قلب بشود.همچنین روزهداری ممکن است باعث کمبود ویتامینها و مواد معدنی، تحلیل عضلانی و اسهال شود.
نتیجهگیری: متخصصین معتقدند روزهداری خطرناک و برای سلامت افراد مضر است و نتیجه چشمگیری بر کاهش وزن ندارد. جایگزین این نوع از رژیم برای سلامتی یک رژیم با حداقل 1200 کالری دریافت کنید که میوهها، سبزیها، غلات و لبنیات کم چرب و پروتئین لخم را شامل شود و در کنار آن فعالیت بدنی مناسب داشته باشید.