سردرد یکی از رایجترین انواع دردهاست و میتواند علل مختلفی داشته باشد ولی سردردی که در نتیجه کم آبی ایجاد شده باشد به راحتی قابل پیشگیری و درمان است.
سردرد ناشی از کم آبی سردردی است که در نتیجه کمبود مایعات در بدن اتفاق میافتد و شدت آن میتواند کم، متوسط یا زیاد مانند میگرن باشد. بدن ما به مقادیر کافی مایعات و الکترولیتها برای عملکرد صحیح نیاز دارد. بدن هرروزه مقادیری آب از طریق عرق کردن و دفع ادرار از دست میدهد که نیاز به جایگزینی دارد.
اکثر مواقع آب از دست رفته توسط یک رژیم متعادل تامین میشود ولی گاهی سرعت از دست دادن آب از سرعت جایگزینی آن بیشتر است. در این مواقع بدن با کم آبی و در نتیجه آن سردرد مواجه میشود. وقتی بدن کم آب است مغز به طور موقت آب از دست میدهد و جمع میشود که باعث ایجاد درد میشود.
برخلاف سردرد ناشی از سینوسها فرد در این نوع فرد درد و فشار در صورت را تجربه نمیکند. همچنین معمولا درد در ناحیه پشت سر و گردن حس نمیشود برخلاف آنچه در سردردهای تنشی اتفاق میافتد. از آنجایی که این نوع سردردها فقط در زمان کم آبی بدن اتفاق میافتد، علائم آن نیز با کم آبی مشترک است از جمله:
- احساس تشنگی زیاد
- ادرار کم
- ادرار تیره
- گیجی
- سرگیجه
- خستگی
- دهان خشک شده
- کاهش الاستیسیته پوست
- کاهش فشار خون
- افزایش ضربان قلب
بعضی افراد فقط در صورت کمآبی خیلی شدید با سردرد مواجه میشوند، در این مواقع به جز سردرد علاقم زیر را نیز تجربه میکنند:
- تعریق کم
- خشکی چشم
- تب
- هذیان
- کاهش هوشیاری
- چروک شدن پوست
- افرادی که در ارتفاعات زندگی میکنند
- نوزادان و کودکان کم سن
- سالمندان
- افراد با بیماریهای مزمن مانند دیابت و بیماریهای کلیوی
- افرادی که داروی افزایش دهنده ادرار مصرف میکنند
- افرادی که ورزش مقاومتی میکنند
- افرادی که در آّب و هوای گرم و خشک زندگی میکنند
برای درمان این نوع سردرد افراد باید برای رفع درد و کم آبی به طور هم زمان اقدام کنند:
- افزایش دریافت مایعات
- جایگزین کردن الکترولیتهای از دست رفته با نوشیدنی ورزشی
- کاهش سطح فعالیت و قرار نگرفتن در محیطهای گرم برای پیشگیری از تعریق
از آنجایی که اقدامات بالا زمانبر است در کنار این افدامات برای رفع درد از قرصهای استامین فن یا ایبو بروفن نیز به عنوان مسکن استفاده شود.
در موارد حاد مانند استفراغ یا اسهال شدید درمانهای خانگی برای رفع کمآبی کافی نیست. در این زمانها افراد باید در پی درمان پزشکی باشند تا از ختلالات جدی پیشگیری کنند از جمله:
- آسیب کلیوی
- حمله ناگهانی
- شوک
درمان این نوع از کم آبی از طریق تزریق سرم نمکی انجام میشود.
- آب کافی بنوشید: اکثر افراد به نوشیدن ۴ تا ۶ لیوان آب در روز نیاز دارند، گاهی در شرایط خاص نیاز افراد افزایش مییابد
- غذاهایی با محتوای آب زیاد بخورید: خوراکیهایی مانند خیار، کاهو، سایر سبزیجات و میوهها محتوای آب بالایی دارند
- در کل طول روز آب کافی دریافت کنید: پخش کردن آب نوشیدنی در روز بیشتر از خوردن آن به طور هم زمان به پیشگیری از کمآبی کمک میکند.
- در زمان ورزش کردن یا حضور در هوای گرم بیشتر آب بنوشید: در طی دورههایی که به شدت عرق میکنید مثل ورزشهای شدید یا هوای بسیار گرم نیاز بدن به آب بیشتر میشود. نوشیدن آب بیشتر در این زمانها ذخایر آب خالی شده را دوباره پر میکند.
- دلایل جانبی ابتلا به کم آبی را درمان کنید: تب و عفونت باعث میشود که بدن بیش از حد نرمال آب از دست بدهد. درمان مشکل در کنار نوشیدن آب بیشتر از بروز کم آبی پیشگیری میکند.
- از مصرف زیاد کافئین و الکل پرهیز کنید: کافئین و الکل هردو مدر هستند و باعث پرادراری میشوند و خطر ابتلا به کمآبی را افزایش میدهند
[[